3 Ocak 2010 Pazar

Soya Soslu Tavuk

Listenin başından yani evimin mutfağından size ile lezzetli yemek. Bir iş arkadaşımdan öğrendiğim tarifle yaptığım SOYA SOSLU TAVUK.

Çok basit bir yemek aslında, öyle madde madde içindekileri saymaya gerek yok. Kaç kişilik yapmak istiyorsanız, her iki kişi için bir tavuk göğüs eti yeterli. Aldığınız yere göğüs etinin biftek gibi kestitirseniz iyi olur, yoksa evde biraz uğraşırsınız.



Öncelikle tavuk etini "julyen" olarak kesmelisiniz. Yani ince dilimler halinde kesin. Vog tavanızı ocağın üzerine koyun ve yüksek ateşte ısıtın. Vog tavanız yok ise teflon herhangibir tava da kullanabilirsiniz. Vog tavanız ısınırken birkaç diş sarımsağın kabuklarını soyun ve küçük parçalar halinde iyi doğrayın. Bu doğrama esnasında elleriniz sarımsak kokarsa dert etmeyin, çaresi var. Muftağınızdaki lavabonun evyesi çelik ise ellerinizi evyeye iyice sürerek sarımsak kokusundan kurtulabilirsiniz.



Vog tava iyive ısındığında bir miktar zeytinyağını tavaya döküp, yağı kızdırın. Kestiğiniz tavuk etlerini kızgın tavaya atıp sotelemeye başlayın. 5 dakika kadar soteledikten sonra sarımsakları tavaya ilave edin. Tavuk etleri su salacaktır, suyunu çekene kadar sotelemeye devam edin ve bu esnada soya sosunu ilave edin. Soya sosu tuzlu olduğunda dikkatli bir şekilde kullanın. Ben bu tarifi ilk denediğimde sosu fazla kaçırdığımdan bol tuzlu bir tavuk eti yedik.


Ben "Kühne" soya sosunu kullandım bu tarifi yaparken. Aslında marketlerde tuzu az soya sosları da bulunuyor. Alırken dikkat edebilirsiniz.


Soya sosu tavuk etlerinin rengini koyulaştıracaktır. Etler soya sosunu iyice çekene kadar sotelemeye devam edin ve piştiğine emin olduğuzda servis edebilirsiniz.


Bu tarifin yanına birçok şey ekleyip zenginleştirebilirsiniz. Makarna veya pilav ile güzel olur, her ikisini de denemiştim, fakat bu sefer patates püresi ile servis yaptım ve eşim Evrim, büyük oğlum Burak ve hatta 1.5 yaşındaki küçük oğlum Arda ile bu lezzetli yemeği, bir o kadar lezzetli bir mekan olan evimizin mutfağında yılbaşı gecesi yedik.



Bu tarifi öğrendiğim iş arkadaşım Cengiz'e de teşekkürlerimi iletiyorum.

1 yorum:

  1. yemek tarifin gerçekten anlaşılır ve bir o kadar da sade.. şu sıralar yemek tariflerinden bir yemek yapabilmek gerçekten zor.. Hazırlamış olduğun bu yemeğin lezzetli olduğundan şüphem yok sadece görüntüsü biraz daha iyi olabilirdi :) yani tavuk eti pişerken pek küçülmüyor bu nedenle göğüs etini julyen keserken olabildiğince ince ve uzun kesilmesi önemli.. Bol lezzetli günler.. :)

    YanıtlaSil