8 Ocak 2010 Cuma

Bahçelievler'de balık

İstanbul ve balık her zaman cezbedici bir ikili olmuştur. Kış ayları özellikle mevsim geçişleri balık için ideal zamandır der babam. Balık alırken gözlerine ve solungaçlarına bakacaksın taze mi yoksa buzhane balığı mı diye de ekler her zaman.
Evde balık yapmayı herkes tercih etmeyebilir çünkü balık kızartma yapacaksanız mutfağınızda iyi de bir havalandırma yoksa, tüm ev hatta apartmanın koridorları dahi balık kızartması kokar ve bu koku en az bir gün ayrılmaz evinizden ve apartmanınızdan.
Dışarıda balık yemek, hem koku hem de hazırlık derdinden kurtarır sizi, lakin bu seferde dışarıda yemeğe ayıracağınız bütçe önemli olacaktır.
Balık restaurantlarının fiyatları İstanbul'da hele boğaz kıyısında ise herkese ve her keseye uymayabilir.
Ama size mütevazi ve bir o kadar da lezzetli bir yeri anlatmak istiyorum. Maalesef o akşam yanımda fotoğraf makinem olmadığı için yediklerimizi fotoğraflayamadım sadece yazdıklarımla anlatacağım. Bu yeri arkadaşım önermiş ve beraber gitmiştik. Bu hafta salı günü eşim Evrim, arkadaşım Barış ve eşi Esin ile birlikte tekrar gittik bir akşam yemeği için.
Bu lezzetli yerin adı Seyran Balık Lokantası, adresi ise Bahçelievler Çalışlar caddesi, Celal Nuri sokağının başı.
Seyran'ın girişinde balık da satılıyor büyükçe bir tezgahta, isterseniz alıp evinize de götürebilirsiniz.
Bu lezzetli yerin içi sade dekore edilmiş. Birkaç merdiven ile zeminden yukarı çıkıyorsunuz lokanta kısmı için.
Her balık lokantası, restaurantında olduğu gibi balık öncesi başlangıç, ara sıcak ve mezelerinizi görerek seçebilirsiniz.
Biz o akşam ortaya duble bir mevsim salata, karides güveç ve benim vazgeçilmezim kalamar tava söyledik. Salata gerçekten güzel hazırlanmış, zeytinyağı ve ekşisi dengeli bir şekilde ayarlanmıştı. Kalamar ise tazeydi ama güveçte karides geldiğinde masanın hakimi oldu diyebilirim. Güvecin sıcaklığıyla karidesleri ve mantarları saran sos hala kaynamaktaydı.
Ekmeği kaynayan sosa bandırıp ekmekle birlikte güveçten bir parça karides ve yanına da bir parça mantarı iliştirip ağzınıza attığınızda sizi kucaklayan lezzetin tarifini burada kelimelerle anlatmam pek mümkün değil.
Balık olarak ise ben, eşim ve Barış için levrek fileto ızgara, Barış'ın eşi için de hamsi tava söyledik. Levrekler ızgarada tam kıvamında pişirilmiş olarak bir kayık tabakta limon ve roka ile servis edildi. Roka balığın yanında vazgeçilmez bir yeşilliktir ama oldum olası ben ısınamadım rokaya.
Seyran'da alkollü içki satılmadığını belirtmek istiyorum. İçecek olarak da kolalar yemeklerimize eşlik etti.
Bu güzel yemeği ince çekilmiş antep fıstığı ile pişirilmiş irmik helvasının üzerine kaymaklı dondurma ile tatlandırarak bitirdik.
Çaylarımızı yudumlayıp uzunca sohbet ettikten sonra da bir sonraki buluşmanın ve yemeğin sözünü vererek ayrıldık.

Bu yemek kaça TL'ye çıktı peki. Herşey dahil 4 kişi için toplam 123 TL ödedik. Düzeltiyorum Barış ödedi. Kesene bereket dostum Barış.

3 yorum:

  1. afiyet olsun :)
    Karidesi sade yemenizi de öneririm. Tam karides tadını ancak böyle alabilirsiniz. Kısaca tarifi ise şöyle; kişi başı 2 jumbo karides, 2 diş sarımsak, pul biber,tuz ve tereyağı. tereyağında önceden soyulmuş karidesleri pul biber ve yeterince tuzla sote ediyorsunuz, pişmeye yakın ince kıyılmış sarımsakları ilave edip biraz daha pişirdikten sonra sıcak servis edebilirsiniz.. mutlaka deneyin derim :)

    YanıtlaSil
  2. günün bu saatinde (17:10), haftanın bugününde (cuma), karnımın bu açlığında (felaket açım), yeter uleennnn.....
    Bülent Erim

    YanıtlaSil
  3. Dodurmalı irmik tatlısını Fatihte Siirtliler Pazarında namı diğer Kadınlar Pazarında Sur Ocakbaşında denemenizi tavsiye ederim.Gerçekten güzel yapıyorlar. Gerçi tatlı gelinceye kadar biraz bekliyorsunuz ama değiyor.

    YanıtlaSil