Her ne kadar "Can boğazdan gelir.", "Atın ölümü arpadan olsun." diye söylense de, ağır yemekler yemek bir de bu yemekleri çokca yemek herkeste gramaj hatta kilogramaj sorunlarının en büyük nedeni oluyor malumunuz.
Geçtiğimiz haftasonu ben ve eşim Cumartesi gecesi dışarıda limitin kendimiz olduğu bir promosyona kanarak kana kana pizza yediğimiz için pazar akşamı hafif birşeyler yapmaya ve yemeye karar verdik.
Hafif bir lezzet için sebze her zaman doğru seçenek olmuştur. Eşimle iş bölümü yaptıktan sonra pazar akşamı yiyeceğimiz hafif lezzetin sebze kısmını ben üstlendim, sebze ile birlikte yiyeceğimiz pilav kısmını ise eşim üstlendi.
Önce tereyağlı pilavdan başlayalım, okuduktan sonra siz "hem hafif bir lezzet diyorsun hem de tereyağlı pilavı anlatıyorsun. Bu ne perhiz bu ne pilav?" diyebilirsiniz ama olsun, dengeli (bir kısmı hafif bir kısmı ağır) olmak her zaman iyidir.
Pilav yapmanın püf noktası elbette pirinç ve su oranını iyi ayarlamaktan geçiyor, eşimin altın oranı 2 bardak pirince 2,5 bardak su, ayrıca pirinçleri kavuracak mısınız yoksa haşlayacak mısınız bu da önemli bir etken.
Eşim pirinçleri sıcak suda haşlayarak başlıyor pilav yapmaya. 2 bardak taşları ayıklanmış pirinci derin bir kaba koyarak üzerine pirinçleri kaplayacak kadar kaynamış suyu döküyor ve bir süre bekliyor.
Bu sırada geniş ve derin olmayan bir tencereye tereyağını, bir miktar et suyunu ekliyor ve orta ateşin üzerine koyuyor. Suda bekleyen pirinçleri süzdükten sonra tencereye alarak 2,5 bardak suyu da ekliyor, biraz karıştırdıktan sonra pirinçlerin iyice suyu çekmesine kadar pişirmeye devam ediyor. Pirinçler suyunu iyice çektikten sonra ateşi kapatıp pilavı dinlendirmeye bırakıyor. İşte size lezzetli bir pilav.
Bu arada ilginç bir bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum.
" Sizce 1 çay kaşığına kaç pirinç sığar?
100 tanenin üzerinde sığıyor, isterseniz deneyebilirsiniz."
Şimdi gelelim o akşamın hafif lezzetine, aslında bu lezzeti bir yan yemek olarak özellikle etlerin yanında da yiyebilirsiniz, gayet tamamlayıcı bir lezzet.
Sote yaptım sebzeleri o akşam hafif yemek adına hafiflemek için.
Taze sattıklarına emin olduğunuz bir marketten veya artık çok da kalmayan bir mahalle manavından, havuç, kabak, kırmızı ve yeşil biber, sarımsak alın.
Önce sebzeleri hazırlayarak başlayın, kabakların ve havuçların kabuklarını soyarak elinizin küçük parmağı boyutlarında kesin. Biberleri de içindeki çekirdekleri çıkardıktan sonra halka şeklinde kesin. Birkaç diş sarımsağın dış kabuklarını çıkarıp küçük parçalar halinde doğrayın.
Bu hazırlıkları yaptıktan sonra varsa bir vog tavayı yüksek ateşe koyun ve bir miktar zeytinyağını kızdırın.
İlk önce havuçları tavaya atın ve yumuşamaya başlayana kadar havuçları soteleyin. Havuçtan sonra sırayla sarımsağı, biberi ve kabağı ekleyerek tavada soteleyin.
Bu kadar anlattıktan sonra bir fotoğraf ile gelinen durumu göstermekte fayda var. Bu fotoğraf tam bir renkler cümbüşü gördüğünüz gibi, kırmızılar, yeşiller, turuncular, sarılar. Sotenin bu hali bile iştah açıyor.
Baharatlar her zaman lezzete lezzet katar, karabiber ise yemeklerin vazgeçilmezidir. Sotelemeye devam ederken istediğiniz kadar karabiberi de ekleyin ama ben ayrıca bir miktar kimyon da ekliyorum ki karabiber ve kimyon ikilisi damak tadına iyi hizmet ediyor.
Kararınca soteledikten sonra bu lezzeti servis edebilirsiniz.
Yukarıdaki fotoğraftan da farkedeceğiniz gibi özenerek yaptığınız bir yemeğin sunumu da önemli oluyor. Soya soslu tavuk'un servisi ve fotoğrafı acemiceydi kabul ediyorum.
Fakat bu lezzetin servisinde, dostum ve taze bir baba olan Hakan'ın önerisi ile beyaz bir servis tabağı kullandım.
Bu tabaktan biraz bahsetmek istiyorum tam da burada. Eşimin çeyizinde bulunan yemek takımından bir tabak, "İstanbul Porselen" markası ve 35 yıllık bir takımın parçası. Artık "İstanbul Porselen" adlı bir marka yok ama bulabilirseniz müzayedelik olarak değerlendiriliyor. Tabağın kenarındaki süslemeler altın yazdızlı ve eşim bu takıma gözü gibi bakıyor.
Sonuç olarak lezzetli yerim evimin mutfağında size bir lezzet daha anlatıverdim beğeneceğinizi umarak.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
kolay ve güzel bir tarif olmuş.. elinize sağlık :) daha hafifi için haşlama tarifleride bekliyoruz..
YanıtlaSil