Yaklaşık 1,5 yıl kadar önce şirketimize yeni gelen satış ve pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı nam-ı diğer satış ve pazarlama koordinatörü ile tanışma toplantısını Muftak Sanarları Akademisinde (MSA) yapmıştık.
O gün İtalyan mutfağından fesleğenli kum midyesi eşliğinde lingunie, Floransa usulü biftek ve creme di espresso lezzetlerinin nasıl yapıldığını öğrenmiştik ve özellikle biftek benim tekrarlayarak evimde de yaptığım ve afiyetle yediğimiz bir lezzet oldu.
Bu blogu arkadaşlarım arasında paylaşırken kadim dostlarımdan İbrahim Erden bizi evine davet ederek, blogum için yazacağım bir lezzeti de beraber yapmayı teklif etti. Yaptığımız lezzet biftek oldu.
Bu lezzetli bifteki İbrahim ve eşi Zeynep daha önce evimin mutfağında afiyetle yemişlerdi.
Hafta içi yoğun bir şekilde iş ile iştigal eden kişiler olduğumuz için cumartesi akşamını biftek keyfine ayırdık.
İbrahim sağolsun verdiğim listedeki tüm malzemeleri eksiksiz olarak almış, biftekleri bir gün öncesinden zeytinyağı, soğan ve kekikle marine etmişti. Et tercihi antrikot olmuştu İbrahim'in.
Biftek yapmanın püf noktasının kilitleme tabir edilen eti tavada yüksek ateşte her iki tarafını da iyice kızartarak suyunu içinde hapis etme olduğunu öğrenmiştim MSA'da.
Kremalı mantar sosu ete güzel bir lezzet katacağından önce sosu hazırlamak ile başladık. Mantarların kabuklarını soyma işini ise eşlerimize verdik.
Mantarları soyduktan ve iyice yıkadıktan sonra birkaç parçaya bölüp blender kabına 1 kutu (sanırım 200 ml) krema ile birlikte koyup blender ile iyice karıştırın. Daha sonra varsa sos tavasına yoksa derin bir tavaya koyarak ısıtmaya başlayın ve sos koyulaşana kadar ısıtmaya devam edin.
Sos ısınırken istediğiniz kadar tuz ilave edebilirsiniz. Fakat ben tuz ilave etmek yerine yarım kalıp etsuyu koyuyorum.
Biftek'in yanına garnitür olarak ise farklı alternatifler deneyebilirsiniz. Pilav, biftek ile iyi bir ikili oluşturur. Süt ve tereyağı ile hazırlanmış patetes püresi de hiç fena olmaz.
Benim tercihim ise genelde sebze sote oluyor. O akşam İbrahim'lerde de sebze sote yaptık bifteğin yanına. Sebze sotenin nasıl yapıldığını yazmayacağım ve nasıl yapıldığının detaylarını bloğumdaki daha önce yazdığım başlıkta bulabilirsiniz.
Evet şimdi gelelim asıl lezzete. Biftek.
Öncelikle iyi biftek almalısınız. Eğer mahalle kasabınız varsa kasaptan eğer yok ise etlerinin tazeliğine ve lezzetine emin olduğunuz bir marketten kişi başı 200-250 gramlık parça et alarak başlayın.
Ama sakın eti dövdürmeyin, özellikle kasaplar eti dövmeyi ve inceltmeyi çok seviyorlar. Eyüp'te devamlı alışveriş yaptığım kasabı eti dövmeden vermesi için zor ikna etmiştim zamanında.
Marketlerde marine edilmiş olarak da biftek satılıyor ama ben asla tercih etmiyorum.
Bifteği mümkünse en az 1 gün önceden alın. Her parçayı iyice zeytinyağı ile yağladıktan sonra geniş bir kaba yatırın. Üzerine kekik, fesleğen koyun ve severseniz kuru soğanı küçük parçalar halinde keserek et ile iyice yoğurunki soğanın lezzeti ete de geçsin.
Teflon tavayı iyice kızdırın ve az bir miktar zeytinyağını tavada kızdırın.
Tava iyice kızdıktan sonra biftek parçalarını tavada kızartın, burada önemli olan her iki tarafıda eşit miktarda ve iyice kızartmaktır. Bu işleme yukarıda da bahsettiğim gibi kilitleme deniyor. Kilitleme esnasında bifteğe dilediğiniz kadar tuz mümkünse deniz tuzu ekin.
Biftekleri kilitledikten sonra tavada kızartmaya devam edebilirsiniz isterseniz de fırında pişirebilirsiniz. Fırında pişirecekseniz orta ateşte (170-180 derece) 15 dakika kadar pişirin.
Eğer tavada kızartacaksınız eti ne kadar yumuşak veya sert istediğinizi belirlemek için kolay bir yol var.
Baş parmağınız ile işaret parmağınızı birbirine değdirin, bu esnasa baş parmağınızın elinizle birleştiği kısma dokunun. Bu kısmın sertliğine göre pişirme derecenizi belirleyebilirsiniz.
Az pişmiş -> Baş parmak ile işaret parmağı
Orta pişmiş -> Baş parmak ile orta parmak
Orta-çok pişmiş -> Baş parmak ile yüzük parmağı
Çok pişmiş -> Baş parmak ile küçük parmak
Şimdi gelelim o akşamki lezzetin fotoğrafına, buyrun afiyet olsun.
O akşam Zeynep'in elinden çıkma başka lezzetlerde vardı tabii ki masada.
Neler mi?
Zeytinyağlı Enginar (Bakla ile)
Közlenmiş Patlıcan Salatası
Bol yeşillikli mevsim salata (taze mısır ile)
Öncelikle iyi biftek almalısınız. Eğer mahalle kasabınız varsa kasaptan eğer yok ise etlerinin tazeliğine ve lezzetine emin olduğunuz bir marketten kişi başı 200-250 gramlık parça et alarak başlayın.
Ama sakın eti dövdürmeyin, özellikle kasaplar eti dövmeyi ve inceltmeyi çok seviyorlar. Eyüp'te devamlı alışveriş yaptığım kasabı eti dövmeden vermesi için zor ikna etmiştim zamanında.
Marketlerde marine edilmiş olarak da biftek satılıyor ama ben asla tercih etmiyorum.
Bifteği mümkünse en az 1 gün önceden alın. Her parçayı iyice zeytinyağı ile yağladıktan sonra geniş bir kaba yatırın. Üzerine kekik, fesleğen koyun ve severseniz kuru soğanı küçük parçalar halinde keserek et ile iyice yoğurunki soğanın lezzeti ete de geçsin.
Teflon tavayı iyice kızdırın ve az bir miktar zeytinyağını tavada kızdırın.
Tava iyice kızdıktan sonra biftek parçalarını tavada kızartın, burada önemli olan her iki tarafıda eşit miktarda ve iyice kızartmaktır. Bu işleme yukarıda da bahsettiğim gibi kilitleme deniyor. Kilitleme esnasında bifteğe dilediğiniz kadar tuz mümkünse deniz tuzu ekin.
Biftekleri kilitledikten sonra tavada kızartmaya devam edebilirsiniz isterseniz de fırında pişirebilirsiniz. Fırında pişirecekseniz orta ateşte (170-180 derece) 15 dakika kadar pişirin.
Eğer tavada kızartacaksınız eti ne kadar yumuşak veya sert istediğinizi belirlemek için kolay bir yol var.
Baş parmağınız ile işaret parmağınızı birbirine değdirin, bu esnasa baş parmağınızın elinizle birleştiği kısma dokunun. Bu kısmın sertliğine göre pişirme derecenizi belirleyebilirsiniz.
Az pişmiş -> Baş parmak ile işaret parmağı
Orta pişmiş -> Baş parmak ile orta parmak
Orta-çok pişmiş -> Baş parmak ile yüzük parmağı
Çok pişmiş -> Baş parmak ile küçük parmak
Şimdi gelelim o akşamki lezzetin fotoğrafına, buyrun afiyet olsun.
O akşam Zeynep'in elinden çıkma başka lezzetlerde vardı tabii ki masada.
Neler mi?
Zeytinyağlı Enginar (Bakla ile)
Közlenmiş Patlıcan Salatası
Bol yeşillikli mevsim salata (taze mısır ile)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder